Welkom bij het REINVENT project

REINVENT staat voor: MaRket dEsign INnoVation to support an integrated Belgian ENergy sysTem
36 maanden: Oktober 2023 - September 2026

Overview

In 2030 en daarna zullen verschillende energiedragers (elektriciteit, gas, warmte, groene moleculen) samen een belangrijke rol spelen in een verbonden energiesysteem. Meer elektrificatie zal ervoor zorgen dat verschillende sectoren beter op elkaar aansluiten, ook voor eindgebruikers. Dit heet sectorintegratie. Hiervoor is het nodig om na te denken over hoe markten zijn ontworpen, hoe bedrijven werken en hoe projecten gefinancierd worden.

Het REINVENT-project werkt hieraan via onderzoek en ontwikkeling (waaronder een Digital Twin voor sectorintegratie in België) en praktijkgerichte testcases:

  • We ontwikkelen van een gezamenlijke en geïntegreerde visie op sectorintegratie in België.

  • We onderzoeken aangepaste marktontwerpen die sectorintegratie ondersteunen.

  • We ontwerpen nieuwe bedrijfsmodellen voor flexibiliteit, zowel voor de industriële als voor huishoudens, met een focus op energiegemeenschappen.

  • We voeren casestudy’s en pilots uit die de haalbaarheid te testen van sectorintegratiemodellen en de werking van specifieke multi-energiesystemen demonstreren, zowel voor industrie als voor de gebouwde omgeving.

Doelen

REINVENT heeft 9 belangrijke doelen:

  1. Een duidelijke en gezamenlijke visie ontwikkelen voor sectorintegratie in België.
  2. Netwerkbeheerders helpen bij het plannen van multi-energiesystemen.
  3. Het elektriciteitsnet stabiel, veilig en efficiënt laten werken tegen zo laag mogelijke kosten, door slim gebruik te maken van sectorintegratie.
  4. Meer flexibiliteit mogelijk maken voor bedrijven door hun specifieke behoeften mee te nemen in flexibiliteitsprogramma’s.
  5. Energiegemeenschappen ondersteunen die gebruik maken van meerdere energiebronnen, zodat ze kunnen investeren in oplossingen die het netwerk versterken.
  6. Nieuwe diensten en bedrijfsmodellen ontwikkelen die verschillende sectoren verbinden.
  7. Bedrijven stimuleren om te investeren in projecten die verschillende energiebronnen combineren.
  8. Digitale tools ontwikkelen die consumenten actiever betrekken bij hun energieverbruik.
  9. Zorgen dat de oplossingen van REINVENT breed worden toegepast.

Aanpak

De aanpak van REINVENT is gebaseerd op 4 pijlers: conceptuele analyse, gedetailleerde modellering, validatie via testcases en een ambitieuze impact- en replicatiestrategie

I. De eerste pijler onderzoekt de rol van verschillende energiedragers (gas, elektriciteit, warmte, groene moleculen, …) in de Belgische energiemix. De tweede pijler ontwikkelt de REINVENT-modellen en simulaties. Deze simulaties brengen de dynamiek van verschillende energiedragers in kaart over meerdere tijdskaders en scenario’s. De modellen richten zich op het benutten van sectorintegratie om flexibiliteit en balans in het energiesysteem te bieden.

II. De tweede pijler bouwt modellen en simulaties om te laten zien hoe energiedragers kunnen samenwerken in verschillende situaties. Deze modellen moeten helpen om sectorintegratie te verbeteren en te zorgen voor meer flexibiliteit en balans in het energiesysteem.

III. De derde pijler test de modellen in de praktijk met echte voorbeelden. Deze testcases geven inzicht in hoe REINVENT-oplossingen in het echt werken en welke voordelen ze hebben voor de werking en kosten van energienetwerken. We kiezen technologieën die belangrijk zijn voor de toekomst, maar nu nog moeilijk doorbreken.

IV. De vierde pijler maakt een actieplan om sectorintegratie in België te verbeteren. Dit plan bevat een impactanalyse van de oplossingen, bijvoorbeeld inzake leveringszekerheid en de stabiliteit van het systeem.

Projectstructuur

Test cases

Het REINVENT-project richt zich op een aantal testcases die belangrijke toepassingen van sectorintegratie vertegenwoordigen. Deze testcases leveren echte gegevens om de ontwikkelde modellen te testen. Daarnaast geven de projectactiviteiten inzicht in hoe verschillende marktontwerpen en bedrijfsmodellen de werking en financiële stabiliteit van deze testcases beïnvloeden.

Test Case 1 - Grootschalige B2C-opname van e-mobiliteit (Re.alto)
Test Case 2 - Groene waterstof voor langeafstandsvrachtwagens (IDETA)
Test Case 3 - CollecThor (VITO)
Test Case 4 - Hybride energiegemeenschappen (RESCoop)
Test Case 5 - Grootschalige elektrolysers (Virya Energy)
Test Case 6 - Hernieuwbare energiegemeenschappen voor bedrijven (HospiGREEN) (IDETA)
Test Case 7 - Geïntegreerde energiesystemen voor gas en elektriciteit (Fluxys)

This project has received funding from Energy Transition Fund 2023 FPS Economy, SMEs, Self-employed and Energy.